Houtoven bouwen

6. Een ovendeur

Lekkermelig

4 reacties

This entry is part 6 of 8 in the series Kleioven

Na het bouwen van de koepel kan je al aardig wat pizza’s bakken. Maar we lusten ook wel andere zaken, zoals brood. Hoogste tijd dus voor een deur, zodat we de oven ook warm kunnen houden als het vuur eruit geveegd is.

De deur is meestal van hout, omdat dit redelijk eenvoudig te maken is. Als je de deur dik genoeg maakt isoleert hout ook redelijk goed. Je kan de zaken op twee manier aanpakken: een deur maken en de oven er omheen bouwen, of eerst de oven bouwen en daarna een deur passend maken voor de opening. Als je een deuropening maakt met een stenen boog   is het niet zo moeilijk om een deur passend te maken met hout, omdat de rand redelijk recht is. Als je geen stenen boog hebt is het waarschijnlijk eenvoudiger om eerst een deur te maken en daar de opening omheen te kleien. In dit laatste geval moet je vooral niet vergeten dat je de juiste verhouding hanteert tussen de hoogte van de deur en die van de koepel zelf, namelijk 63 procent.

Mijn ovendeur is gemaakt uit een aantal dikke balken van ongeveer 5 cm dik en 15 cm breed. Aan de binnenkant zitten drie balken verticaal naast elkaar, aan de buitenkant twee horizontale balken, waarop een handvat geschroefd zit. Dit is redelijk eenvoudig te maken door drie houten balken strak naast elkaar voor je deuropening tegen elkaar te zetten. Daarna haal je de rechterbalk weg en neem je een potlood om aan de binnenkant van de andere twee balken een lijn af te tekenen langs de bovenrand van de deuropening. Vervolgens zet je de rechterbalk weer terug zonder schuiven van je andere balkjes en haal je de linkerbalk weg. Nu kan je ook de rechterbalk aftekenen. Vervolgens spijker je TIJDELIJK een stuk hout tegen de drie balkjes op de zichtzijde (dus waar je afgetekend hebt), zodat je een min of meer massief stuk hout hebt. Met een decoupeerzaag kan je nu langs de getrokken lijn het overtollige hout wegzagen. Daarna probeer je het hout onder de stenen boog te passen. Als het nog niet past kan je met het nodige raspen, schaven of grof schuren de noodzakelijke laaste millimeters eraf halen. Als je deur redelijk strak past kan je de voorkant gaan maken. Je kan nog even flink de schuurmachine over het geheel halen zodat je geen scherpe kanten en splinters hebt.

De voorkant is een stuk eenvoudiger, want die hoeft niet strak te passen, maar een paar centimeter te overlappen met de buitenrand. Je legt dus de twee planken dwars op je net gezaagde binnendeur en tekent een buitenrand af die overal een paar centimeter ruimer is dan de binnendeur. Ook hier zaag je het overtollige hout weer weg met een decoupeerzaag, en je schuurt het enigszins vlak.

Voordat je het geheel aan elkaar vastschroeft: aan de buitenkant wil je wel een of twee handvatten aan de buitendeur vast zetten. Deze moeten redelijk robuust zijn, de totale deur wordt behoorlijk zwaar en je wilt zonder moeite de deur uit de ovenopening kunnen trekken. Mijn ervaring is dat eé’n groot handvat erg handig werkt. Zo kan je bijvoorbeeld met een hand brood de oven inschieten of water om stoom te genereren terwijl je met de andere hand de deur vast houdt. Het handvat op bovenstaande foto is gemaakt door een opening uit te steken in een stuk vurenhout en daarna de rest glad te schuren. Maar als je aan iets beter hout kan komen voor het handvat is dat wel aan te bevelen, want het vurenhout is wel gevoelig voor splijten. Maar voor deze constructie voldeed het nog wel. Ik heb het handvat op het onderste horizontale deel geschroefd. Daarna kan je de binnendeur er tegenaan schroeven.

En klaar is onze deur. Er kan eindelijk brood gebakken worden! Zoals je ziet op deze foto’s heb ik niet heel erg veel moeite gedaan om de deur te olieën, heel mooi glad te schuren of andere fraaie versieringen. Het mag best, maar uiteindelijk zal het hout aan de binnenkant toch wat krom gaan trekken vanwege uitdroging en temperatuursverschil, en overal krijg je zwarte plekken van het roet. Dus doe vooral niet al te veel moeite. Het heeft zo ook wel een vrij robuuste uitstraling, en voor mij blijft het een gebruiksartikel.

 

Series Navigation<< 5: Bouw van de oven koepel7. Een dak erop >>

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

4 gedachten over “6. Een ovendeur”

  1. Ik heb afgelopen zomer een bakoven gebouwd volgens de site van MOT te Grimbergen. Daarbij heb ik jouw deur als voorbeeld gebruikt. De mijne ziet er identiek uit, was snel gemaakt en voldoet prima. Bedankt. (Hoe kom je aan een eigen site?)

    Beantwoorden
    • Leuk dat het goed werkt! Mijn handvat is inmiddels gesneuveld, en er ligt al een tijd een hardhouten vervanger klaar, alleen nog geen kans gezien om het eraan te zetten.

      Hoe ik aan een eigen site kom? Tja, als eigenaar van een webhosting bedrijf is dat niet zo moeilijk 🙂

      Beantwoorden
  2. Ik heb ca 50 foto’s tijdens de bouw van mijn steenoven gemaakt en het zou leuk zijn om die op internet te zetten zodat geïnteresseerden die kunnen bekijken. Misschien eens via YouTube proberen.

    Beantwoorden
    • Wim, er zijn heel veel gratis blog sites zoals blogger, tumblr, blog.com en nog vele meer. Daar kan je eem prima site opzetten om je bouwproject te laten zien. En als je alleen de foto’s wil laten zien is flickr.com misschien ook wel wat.

      Beantwoorden

Plaats een reactie