Sneeuw broodjes

Sneeuw broodjesWij bakkers hebben het maar zwaar. Wil je ooit lekkere vers broodjes bij het ontbijt, dan moet je gruwelijk vroeg opstaan, of je heil zoeken in een broodbakmachine. Bij mijn cursus reünie wilden we ook ’s morgens wel een vers broodje op onze ontbijt tafels, en als je met acht bakkers rond de eettafel zit, komt er altijd wel iemand met een mooie oplossing. Deze broodjes komen oorspronkelijk van Ploetzblog, maar voor het gemak hier in Nederlandse vertaling en in wat grotere hoeveelheden. ’s Avonds hoef je alleen wat te kneden en vouwen, de koelkast in en ’s morgens alleen wat deeg afsteken Het geheel kan direct  uit de koelkast in een gloeiend hete oven geschoven worden.

Eet smakelijk!
Sneeuw broodje

Sneeuw broodjes
Recept Afdrukken
Heerlijke ciabatta achtige ontbijtbroodjes die 's morgens direct de oven in kunnen.
Porties
8 broodjes
Porties
8 broodjes
Sneeuw broodjes
Recept Afdrukken
Heerlijke ciabatta achtige ontbijtbroodjes die 's morgens direct de oven in kunnen.
Porties
8 broodjes
Porties
8 broodjes
Ingrediënten
Porties: broodjes
Instructies
  1. Alle ingredienten behalve olijfolie gedurende 5 minuten mengen in je deegkneder op de laagste stand 3 minuten kneden op een iets hogere stand (stand 1 in een Bear of Kenwood). Olie toevoegen en nogmaals 5 minuten kneden
  2. Deeg in een afgedekte kom doen en 1 uur bij kamertemperatuur laten rijzen. Voer om de 20 minuten een stretch en fold uit.
  3. Deeg gedurende 12 uur bij 10 °C laten rijzen (koelkast of kelder)
  4. De oven bijtijds voorverwarmen op 240 °C
  5. Deeg voorzichtig uit de kom halen zodat er zo min mogelijk lucht ontsnapt. 8 deegstukken afsteken die je voorzichtig een vorm geeft. Leg het geheel op bakpapier Het zijn vrij grote broodjes. Als je wil kan je ook kleinere maken.
  6. Broodjes 20-25 minuten bij 240 °C bakken
Deel dit Recept
 

Desem meerzaden brood

Een pittig broodje

multigrainDit brood is ontstaan omdat we naast ons standaard Veluws desem ook wel eens iets wilde bakken met een iets groter aandeel volkoren. Het is een heel lekker broodje met veel smaak, maar hoe noem je dat nu? Meergranen, omdat er ook gebroken rogge in zit? Desem, of toch maar niet omdat er ook gist in zit? Er zit ook volkoren meel in als je wilt. Verder bevat dit boord ook nog het een een ander aan zaden. Dus bakken maar, dit semi-desem net-niet-volkoren toch-wel-meergranen meerzaden brood.

 

Desem meerzaden brood
Recept Afdrukken
Een lekker desem broodje met veel pit, gebaseerd op Hamelman
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Desem meerzaden brood
Recept Afdrukken
Een lekker desem broodje met veel pit, gebaseerd op Hamelman
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Ingrediënten
Voordeeg
Soaker (weken)
Hoofddeeg
Porties: broden van ongeveer 700 gram
Instructies
Voordeeg
  1. Meng water, meel en desem in een kom, dek af en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
Weken
  1. Doe rogge en zaden in een kom. Overgiet met kokend water, meng en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
Hoofddeeg
  1. Doe voordeeg, soaker en alle ingredienten voor het hoofddeeg in de kom van je kneder. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten op een lage stand. Laat het deeg 1 a 2 uur rijzen in een ingevette afgedekte kom bij kamertemperatuur. Vorm vervolgens 2 broden van ongeveer 700 gram, en laat ze in twee rijsmandjes ongeveer 1 uur rijzen. Haal de broden uit de rijsmandjes, snij ze in en bak ze in een voorverwarmde oven bij 230 C met stoom gedurende 40 minuten. Na 10 minuten stoombakjes verwijderen en de oven terugdraaien naar 200 C.
Deel dit Recept
 

Ster baguette

Ster 1Afgelopen zondag was het weer zover: de dag dat er broden gebakken moesten worden bij Heel Holland Bakt. Als fanatiek thuisbakker moest ik daar wel even naar kijken, maar het is mij wel duidelijk dat het broodbakken geen hoog aanzien heeft bij de dames en heren koeken- en taartenbakkers. Het meest tenenkrommend vind ik toch wel de tijdsdruk, als thuisbakker weet je juist dat brood lekkerder wordt wanneer je er ruim de tijd voor neemt. Maar er komen leuke opdrachten langs, in vorige seizoenen moest het halve broodbakforum de Winston knoop bakken, en dit jaar was de technische opdracht een sterbaquette. Lees verder

Vetebröd

VetebrodIn een heel grijs verleden, in een huis vol studenten bakte ik ook al broden, met wisselend succes, niet gehinderd door enige kennis van zaken zullen we maar zeggen. Vele jaren later pakte ik het bakken weer op, dit keer met betere resultaten, ondanks de matige gasoven. De aanleiding voor de hernieuwde interesse was een leuk cadeautje, het boek Bijzonder brood van Linda Collister. Het leuke aan dit boek is dat het vol staat met recepten uit alle windstreken, en hoewel ik boeken met betere recepten heb, verdient dit boek toch een speciaal plaatsje in mijn boekenkast. Een van de favorieten van mijn proefpanel is Lees verder