Desem meerzaden brood

Een pittig broodje

multigrainDit brood is ontstaan omdat we naast ons standaard Veluws desem ook wel eens iets wilde bakken met een iets groter aandeel volkoren. Het is een heel lekker broodje met veel smaak, maar hoe noem je dat nu? Meergranen, omdat er ook gebroken rogge in zit? Desem, of toch maar niet omdat er ook gist in zit? Er zit ook volkoren meel in als je wilt. Verder bevat dit boord ook nog het een een ander aan zaden. Dus bakken maar, dit semi-desem net-niet-volkoren toch-wel-meergranen meerzaden brood.

 

Desem meerzaden brood
Recept Afdrukken
Een lekker desem broodje met veel pit, gebaseerd op Hamelman
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Desem meerzaden brood
Recept Afdrukken
Een lekker desem broodje met veel pit, gebaseerd op Hamelman
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Ingrediënten
Voordeeg
Soaker (weken)
Hoofddeeg
Porties: broden van ongeveer 700 gram
Instructies
Voordeeg
  1. Meng water, meel en desem in een kom, dek af en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
Weken
  1. Doe rogge en zaden in een kom. Overgiet met kokend water, meng en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
Hoofddeeg
  1. Doe voordeeg, soaker en alle ingredienten voor het hoofddeeg in de kom van je kneder. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten op een lage stand. Laat het deeg 1 a 2 uur rijzen in een ingevette afgedekte kom bij kamertemperatuur. Vorm vervolgens 2 broden van ongeveer 700 gram, en laat ze in twee rijsmandjes ongeveer 1 uur rijzen. Haal de broden uit de rijsmandjes, snij ze in en bak ze in een voorverwarmde oven bij 230 C met stoom gedurende 40 minuten. Na 10 minuten stoombakjes verwijderen en de oven terugdraaien naar 200 C.
Deel dit Recept
 

Ster baguette

Ster 1Afgelopen zondag was het weer zover: de dag dat er broden gebakken moesten worden bij Heel Holland Bakt. Als fanatiek thuisbakker moest ik daar wel even naar kijken, maar het is mij wel duidelijk dat het broodbakken geen hoog aanzien heeft bij de dames en heren koeken- en taartenbakkers. Het meest tenenkrommend vind ik toch wel de tijdsdruk, als thuisbakker weet je juist dat brood lekkerder wordt wanneer je er ruim de tijd voor neemt. Maar er komen leuke opdrachten langs, in vorige seizoenen moest het halve broodbakforum de Winston knoop bakken, en dit jaar was de technische opdracht een sterbaquette. Lees verder

Vetebröd

VetebrodIn een heel grijs verleden, in een huis vol studenten bakte ik ook al broden, met wisselend succes, niet gehinderd door enige kennis van zaken zullen we maar zeggen. Vele jaren later pakte ik het bakken weer op, dit keer met betere resultaten, ondanks de matige gasoven. De aanleiding voor de hernieuwde interesse was een leuk cadeautje, het boek Bijzonder brood van Linda Collister. Het leuke aan dit boek is dat het vol staat met recepten uit alle windstreken, en hoewel ik boeken met betere recepten heb, verdient dit boek toch een speciaal plaatsje in mijn boekenkast. Een van de favorieten van mijn proefpanel is Lees verder