Houtoven bouwen

8. Oven gereedschap

Lekkermelig

2 reacties

This entry is part 8 of 8 in the series Kleioven

Ik ga mijn handen niet branden.

Dat valt nog niet mee als je met een houtoven werkt, en je hebt geen goed gereedschap. Dus laat me even voorstellen op de foto hiernaast van links naar rechts

Pizzadraaier, pizzaschep, rakelijzer, asbezem en asschep. De sloerie wou niet op de foto, maar ligt onder de tafel. Het setje hierboven is niet zelf gemaakt, maar aangeschaft bij de broodoven. Zelf maken kan ook,maar bijvoorbeeld schep en vooral de borstel kan je beter ergens aanschaffen.

Brood of pizza maken lukt niet echt zonder goed gereedschap.

Rakelijzer

Eerst moet je vuur stoken, en met een rakelijzer kan je het vuur een beetje opporren of de kooltjes verplaatsen. Als je pizza wilt bakken kan je met het rakelijzer de kolen opzij schuiven zodat je ruimte krijgt om te bakken. Als je brood wil bakken kan je alle kolen uit de oven vegen met de rakel. Je kan prima zelf een rakel maken van een paar stukken aluminium of een oude hak. Die hebben de meeste mensen niet liggen, maar zelf hadden we er toevallig net een weggedaan, een paar maanden voordat we de oven bouwden.

Asbezem

Een asbezem is geen gewone bezem, maar eentje die hittebestendig is. De haren bestaan uit koperdraad. Met deze bezem kan de ovenvloer schoon geveegd worden om brood of pizza’s te bakken.

Asschep

De asschep wordt gebruikt om de houtskool resten uit de oven te verwijderen voordat je brood kan bakken. De kool kan vervolgens in een metalen bak, bij voorkeur met deksel om eventueel vuur te doven. Na het scheppen gebruik je de asbezem om de vloer te vegen. Ik heb lang gezocht waar ik een metalen bak met deksel goedkoop vandaan kon halen. In mijn vorige huis heeft zo’n 18 jaar een ouderwetse vuilnisemmer op zolder gestaan. Niet meeverhuisd, suf! En een officiele asbak kan wel maar voor 30-40 euro? En toen bedacht ik me dat in nog een oude wasketel had staan. Prima geschikt! Moet ik nu denken, gooi nooit iets weg?

Sloerie

[Updated]

Een sloerie is een natte dweil. Logisch dat die niet op de foto hoeft, het ziet er namelijk niet uit, vooral niet als je net de vloer schoongeveegd hebt met je witte dweil. Maar op verzoek dan toch maar een foto. Zeg nou zelf, dat ziet er toch niet uit, zo’n vuile natte dweil. Maar wie wil er nou as in zijn brood?

 

Pizzaschep

Pizzascheppen heb je in alle soorten en maten. Op de foto zie je een aluminium schep, maar er zijn ook luxe modellen van RVS met veel perforaties, zodat je ongebakken pizza makkelijk van de schep afglijdt. Voor dat klusje gebruiken wij een pizzaschep die we zelf van multiplex gezaagd hebben, voor het uithalen gebruiken we de aluminum schep. Een eenvoudige pizzaschep hoeft dus niet meer te kosten als een plaatje multiplex. Wat dan wel handig is: zorg dat de randen heel dun zijn, zodat je schep makkelijk onder de pizza gestoken kan worden. Een eenvoudige houten schep klinkt misschien amateuristisch, maar ik heb ze ook al gespot bij professionele pizzabakkers, omdat ze dan zelf precies de maat kunnen maken die ze handig vinden.

Pizzadraaier

Een pizzadraaier is een ronde, kleine pizzaschep, die ik zelf ook regelmatig misbruik om de pizza’s of broden weer uit de oven te halen. Maar officieel kan je er pizza’s mee draaien, dat gaat nu eenmaal makkelijker met een kleine schep. Als je houtvuur maar aan een kant van je oven brandt, zal je de pizza moeten draaien om te zorgen dat ie aan alle kanten even warm wordt.

Schietplankjes

Hier kunnen we er bijna niet genoeg van hebben: schietplankjes. Erg handig om je ongebakken broden en pizza’s op te parkeren. Deze zou ik echt niet kopen, je kan ze gewoon zelf van triplex zagen. Even een schuurmachine langs de ruwe randjes, en je hebt binnen een paar minuten een plankje klaar. Ook erg handig als je veel gasten hebt die hun eigen pizza’s willen maken.

Er zijn nog wel meer gereedschappen handig als je je eigen broden bakt in een houtoven, Een goede bijl doet wonderen om je hout verder te splijten, want hoe kleiner het hout, hoe sneller je oven heetgestookt is. Als je veel brood bakt is een plantenspuit en een oud bakblik erg handig om veel stoom in de oven te maken, zodat je brood nog  lekker verder kan rijzen. En een paar hele goede oven wanten zijn onmisbaar om brandwonden te voorkomen. Zorg vooral dat ze vrij lang zijn, want niet alleen je handen, maar ook je onderarmen zijn kwetsbaar.

Series Navigation<< 7. Een dak erop

Cursussen, recepten, een handleiding houtoven bouwen, je vindt het bij Lekkermelig. Lekkermelig is Wil, thuisbakker, en na 9 weken bakkersopleiding nog fanatieker als hobbybakker.

2 gedachten over “8. Oven gereedschap”

Plaats een reactie