Desem meerzaden brood

Een pittig broodje

multigrainDit brood is ontstaan omdat we naast ons standaard Veluws desem ook wel eens iets wilde bakken met een iets groter aandeel volkoren. Het is een heel lekker broodje met veel smaak, maar hoe noem je dat nu? Meergranen, omdat er ook gebroken rogge in zit? Desem, of toch maar niet omdat er ook gist in zit? Er zit ook volkoren meel in als je wilt. Verder bevat dit boord ook nog het een een ander aan zaden. Dus bakken maar, dit semi-desem net-niet-volkoren toch-wel-meergranen meerzaden brood.

 

Desem meerzaden brood
Recept Afdrukken
Een lekker desem broodje met veel pit, gebaseerd op Hamelman
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Desem meerzaden brood
Recept Afdrukken
Een lekker desem broodje met veel pit, gebaseerd op Hamelman
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Porties
2 broden van ongeveer 700 gram
Ingrediënten
Voordeeg
Soaker (weken)
Hoofddeeg
Porties: broden van ongeveer 700 gram
Instructies
Voordeeg
  1. Meng water, meel en desem in een kom, dek af en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
Weken
  1. Doe rogge en zaden in een kom. Overgiet met kokend water, meng en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
Hoofddeeg
  1. Doe voordeeg, soaker en alle ingredienten voor het hoofddeeg in de kom van je kneder. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten op een lage stand. Laat het deeg 1 a 2 uur rijzen in een ingevette afgedekte kom bij kamertemperatuur. Vorm vervolgens 2 broden van ongeveer 700 gram, en laat ze in twee rijsmandjes ongeveer 1 uur rijzen. Haal de broden uit de rijsmandjes, snij ze in en bak ze in een voorverwarmde oven bij 230 C met stoom gedurende 40 minuten. Na 10 minuten stoombakjes verwijderen en de oven terugdraaien naar 200 C.
Deel dit Recept
 
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie door wbr . Bookmark de permalink .

3 reacties op “Desem meerzaden brood

    • Nee, als ik het goed heb is het gebaseerd op whole wheat multigrain. Daar mag je zelf je mengsel aan pitten en granen bedenken, en wordt 50% volkoren gebruikt. Ik heb het zelf zowel met volkoren als met Duits 1050 gebakken. De eerste had een vrij sterke smaak (wel erg lekker), en de tweede zag er een stuk lichter uit, maar is ook lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *