Een pittig broodje
Dit brood is ontstaan omdat we naast ons standaard Veluws desem ook wel eens iets wilde bakken met een iets groter aandeel volkoren. Het is een heel lekker broodje met veel smaak, maar hoe noem je dat nu? Meergranen, omdat er ook gebroken rogge in zit? Desem, of toch maar niet omdat er ook gist in zit? Er zit ook volkoren meel in als je wilt. Verder bevat dit boord ook nog het een een ander aan zaden. Dus bakken maar, dit semi-desem net-niet-volkoren toch-wel-meergranen meerzaden brood.
- 80 g tarwebloem
- 100 g water lauw
- 16 g tarwedesem 100% hydratatie
- 40 g gebroken rogge
- 40 g lijnzaad
- 20 gram sesamzaad
- 20 gram zonnepitten
- 144 gram water kokend
- 250 gram tarwebloem bv amerikaanse patent
- 333 gram volkorenmeel of Duits 1050 Duits 1050 levert een iets lichter brood
- 256 gram water 40 C
- 14 gram zout
- 7 gram verse gist of 2,5 gram droge gist
- 20 gram honing
- Meng water, meel en desem in een kom, dek af en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
- Doe rogge en zaden in een kom. Overgiet met kokend water, meng en laat 12-16 uur staan bij kamertemperatuur
- Doe voordeeg, soaker en alle ingredienten voor het hoofddeeg in de kom van je kneder. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten op een lage stand. Laat het deeg 1 a 2 uur rijzen in een ingevette afgedekte kom bij kamertemperatuur. Vorm vervolgens 2 broden van ongeveer 700 gram, en laat ze in twee rijsmandjes ongeveer 1 uur rijzen. Haal de broden uit de rijsmandjes, snij ze in en bak ze in een voorverwarmde oven bij 230 C met stoom gedurende 40 minuten. Na 10 minuten stoombakjes verwijderen en de oven terugdraaien naar 200 C.