Vetebröd

VetebrodIn een heel grijs verleden, in een huis vol studenten bakte ik ook al broden, met wisselend succes, niet gehinderd door enige kennis van zaken zullen we maar zeggen. Vele jaren later pakte ik het bakken weer op, dit keer met betere resultaten, ondanks de matige gasoven. De aanleiding voor de hernieuwde interesse was een leuk cadeautje, het boek Bijzonder brood van Linda Collister. Het leuke aan dit boek is dat het vol staat met recepten uit alle windstreken, en hoewel ik boeken met betere recepten heb, verdient dit boek toch een speciaal plaatsje in mijn boekenkast. Een van de favorieten van mijn proefpanel is Vetebröd, een Zweeds brood, bomvol kardamom, boter en suiker. Heerlijk bij de koffie, en het ziet er erg fraai uit.

Vetebröd
Recept Afdrukken
Zweeds koffiebrood
Porties
1 brood
Porties
1 brood
Vetebröd
Recept Afdrukken
Zweeds koffiebrood
Porties
1 brood
Porties
1 brood
Ingrediënten
deeg
Vulling
Porties: brood
Deel dit Recept
 

Na het bakken ben ik natuurlijk wel kritisch. De smaak is prima, maar de vorm verdient nog wat oefening. Op zoek naar de juiste spelling van Vetebröd kwam ik dit blog tegen, met een iets ander recept, maar wel een hele mooie manier van vormen. Je kan het deeg ook uitrollen, volgens de instructies inknippen en vlechten, dat levert ook een fraai gevormd brood op!

Veel plezier met bakken.

Eén gedachte over “Vetebröd

  1. Wat een leuke website om te lezen. Ik heb bovenstaand brood ook erg vaak gemaakt en het is zeker de moeite waard. Na een aantal keer bakken ben ik de boter toch maar eens gaan smelten dat het als een smeersel proberen uit te spreiden. Dat is zeker een vooruitgang.

    Met een overschot aan courgettes uit onze moestuin, ben ik hetzelfde boek eens gaan afstoffen en kwam uit bij het courgette wortel brood. Die is echt bijzonder smakelijk. Zelf heb ik hem gemaakt met een poolish ipv gist wat het nog veel lekkerder maakt. Aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.