1: Om te beginnen

This entry is part 1 of 8 in the series Kleioven

Een kleioven bouwen: intro

Dit is de eerste in een serie over de bouw van onze kleioven, met daarin beschreven

  • Waarom een kleioven?
  • Inspiratie: sites en boeken.
  • Materialen
  • Stappen voor de bouw

Waarom een kleioven?

Ik zal vast niet de eerste zijn die plezier heeft in koken, en dan vooral als je tijd genoeg hebt. Zo bak ik ook regelmatig brood en pizza’s. Sinds we verhuisd zijn, een jaar of twee geleden hebben we een oven die eigenlijk niet eens zo mag heten. Noem het maar een opgepimpte magnetron, want echt warm wordt het ding niet. Lees verder

2: De fundering en onderbouw

This entry is part 2 of 8 in the series Kleioven

De fundering en de onderbouw

Als je een oven maakt, wil je een prettige werkhoogte, zodat je niet op je knieen of platliggend op de vloer hoeft te kijken of je pizza al zwart is. Bij steenovens zie je vaak dat er een betonnen fundering gestort word, muurtjes opgemetseld, en daarop weer een betonnen plaat. Dat kan bij een kleioven ook, maar we houden het liever simpel en betaalbaar, bij voorkeur van restmateriaal, zoals keien, beton of oude bielzen. Wij kiezen voor een onderbouw van gehalveerde stoeptegels. Lees verder

3: Isoleren: zaagsel, bier en kliederklei

This entry is part 3 of 8 in the series Kleioven

Isoleren met zaagsel en klei

In deel 2 hebben we de onderbouw van onze klei oven gemaakt. Op de onderbouw moet een isolatielaag komen zodat de warmte uit de oven niet via de onderkant weglekt. Deze isolatielaag kan je van vermiculiet of perliet maken, maar wij gebruiken gewoon zaagsel, klei en lege flessen. Dat klinkt niet echt high tech, maar als we de boeken moeten geloven isoleert het wel goed. Je maakt een kleislip, dit is een vloeibare substantie van klei en water, en mengt die met zaagsel tot een redelijk vaste massa. Lees verder

4: Klei en vuurvaste stenen voor de ovenvloer

This entry is part 4 of 8 in the series Kleioven

Het maken van de ovenvloer

Na het maken van de isolatielaag wordt het tijd voor de ovenvloer. Die bestaat uit een onderlaag waarop je uiteindelijk vuurvaste stenen legt voor je ovenvloer. Sommige mensen  gebruiken zand als onderlaag, dat is ook lekker makkelijk, maar heeft minder goede thermische eigenschappen. Wij volgen het boek van Kiko Denzer en maken een onderlaag van een zand-klei mengsel. Daarop komt een heel dun laagje zand, en daarop de stenen. Lees verder

5: Bouw van de oven koepel

This entry is part 5 of 8 in the series Kleioven

Na de ovenvloer wordt de koepel zelf gemaakt in de volgende stappen

  • De deuropening van de oven
  • De zandvorm
  • Eerste kleilaag
  • Isolatielaag
  • Buitenste laag

De deuropening van de oven

Elke houtoven heeft een deuropening. Bij een kleioven heb je verschillende opties. Je kan gewoon een gat in de koepel maken, of met het zand/klei mengsel een poort maken. Maar de randen van een kleioven zijn vrij Lees verder

8. Oven gereedschap

This entry is part 8 of 8 in the series Kleioven

Ik ga mijn handen niet branden.

Dat valt nog niet mee als je met een houtoven werkt, en je hebt geen goed gereedschap. Dus laat me even voorstellen op de foto hiernaast van links naar rechts

Pizzadraaier, pizzaschep, rakelijzer, asbezem en asschep. De sloerie wou niet op de foto, maar ligt onder de tafel. Lees verder